Boordcomputer taxi

Een BCT is de afkorting voor boordcomputer taxi. Zo’n boordcomputer werkt samen met Nederlandse taxibranche, consumentenorganisaties en de Inspectie Verkeer en waterstaat. Om de boordcomputer taxi beter bekend te maken is een website gecreëerd, hier wordt nieuws met betrekking tot de BCT opgezet. Het doel van dit apparaat is om het taxivervoer beter te maken door middel van registratie, efficiënter, inzichtelijker en veiliger gebruik. Ook zorgt de boordcomputer taxi ervoor dat de concurrentie niet meer zo oneerlijk is en dat andere taxi bedrijven zo ook hun winst kunnen maken en allerbelangrijkste natuurlijk hun klanten behouden.

Boordcomputer Taxi

Invoering

Op 31 maart 2010 werd er bekend gemaakt wat precies de subsidie zou zijn voor het systeem. Wanneer iemand een BCT aanschaft geeft de overheid jou daar 600 euro voor terug, dit heeft de minister van Verkeer en Waterstaat destijds bekend gemaakt. Het KNV gaf ook aan het bedrag positief te vinden en het voor te leggen aan het bestuur.

De BCT voldoet aan de werking en regeling “Regeling specificaties en typegoedkeuring boordcomputer”. Dit betekent dat er verschillende kaarten gebruikt kunnen worden om zo te zien hoeveel een chauffeur bijvoorbeeld heeft gereden. Er zijn een aantal verschillende kaarten die hierbij horen. Er bestaat een chauffeurskaart, inspectiekaart, ondernemerskaart en een keuringskaart. De chauffeur gebruikt deze kaarten respectievelijk maar ook de inspecteur/controleur en de ondernemer kunnen hier gebruik van maken om bijvoorbeeld het voertuig te checken op de rij- en rusttijden van de chauffeur.

Niet alleen houdt de boordcomputer taxi de rij- en rusttijden in de gaten maar ook de gps locaties met vaste stoppunten, kilometerstand, afgelegde afstand, locatie waarvandaan de auto is vertrokken en waar die is gestopt en het aantal ritten van de chauffeur om zo mogelijke inlichtingen te voorkomen en het eerlijk te houden voor de concurrenten. Het is altijd zo dat de ritprijs hetzelfde blijft, het zal dus ook niet voorkomen dat er ineens een hele andere prijs staat dan dat er was afgesproken. In andere landen zie je dat veel taxichauffeurs klanten oplichten, in Nederland is dit niet het geval aangezien er hier veel regels zijn gemaakt.

Het komt steeds vaker voor dat er meer weerstand komt tegen de boordcomputer taxi, dit komt onder andere door de verouderde systemen die zijn geïmplementeerd. Een klein gedeelte van de branche ziet steeds meer in dat de bestaande online systemen efficiënter zijn, terwijl een ander deel van de branche het ziet als geldverspilling terwijl ze niks van de voordelen afweten, enkel over de nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *