Aannemersselectie

Aannemersselectie
De aannemersselectie is zoals de naam al doet vermoeden het kiezen van de aannemer die je inschakelt voor jouw bouwproject. Een belangrijke beslissing, want met de keuze voor een aannemer is vaak veel geld gemoeid, geld dat je toch min of meer in handen geeft van de gekozen aannemer.

Profiteer van de kennis en ervaring van de aannemer

De keuze voor een aannemer komt vaak pas aan de orde als het bestek klaar is. Dat is namelijk het moment dat alle specifieke wensen in een ontwerp vertaald zijn en is het dus glashelder wat je precies wilt laten bouwen. Soms overigens wordt de aannemer al eerder geselecteerd. Voordeel van een snellere aannemersselectie is dat de kennis en ervaring van de aannemer dan meteen benut kan worden voor het ontwerp en het bestek. Dit zou eventueel zelfs kosten kunnen besparen. Een aannemersselectie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De meest simpele manier is gewoon een aannemer kiezen, terwijl je ook specifiek een aantal geselecteerde aannemers kunt vragen of ze een offerte uit willen brengen. Wat veel minder gebeurt maar wat we degelijk een optie is, is het uitschuiven van een algemene prijsvraag. Zo gun je iedere aannemer de kans om met een scherp voorstel te komen.

Geen goed vergelijkingsmateriaal bij slechts een aannemer

Bij de aannemersselectie kan het feit dat je slechts een aannemer vraagt een offerte uit te brengen overigens nadelig zijn voor de prijs. Als de betreffende aannemer namelijk weet dat hij de enige is en dus in feite geen concurrentie heeft, zal hij nooit de scherpst mogelijke prijs aanbieden. Bovendien heb je als je bij de aannemersselectie slechts een aannemer vraagt geen goed vergelijkingsmateriaal. Desondanks kun je prima voor een aannemer kiezen, bijvoorbeeld als je goede ervaringen hebt vanuit het verleden met deze aannemer. Bovendien kan het zo zijn dat je de prijs minder belangrijk vindt in de aannemersselectie, maar liever kiest voor bewezen specialisme van deze aannemer.

Meld hoeveel aannemers we benaderd zijn dit is doorgaans goed voor de prijs

Bij de aannemersselectie is het als het je ook om de prijs gaat verstandig tussen de vijf en acht aannemers te vragen een offerte uit te brengen. Geef hierbij aan dat het uitbrengen van een offerte niet betekent dat er een ook een nota ingediend mag worden, tenzij je van plan bent dit we te doen overigens. In bepaalde gevallen kunnen dan aannemers afhaken omdat ze menen dat de onderzoekskosten wel vergoed dienen te worden. Als je slim bent, meld je bij de aannemersselectie aan de geselecteerde aannemers hoeveel andere aannemers in de race zijn. Op die manier weten de aannemers dat ze scherp moeten offreren om kans van slagen te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *